Rovatok: Hírarchívum
Szerző: Dr. Elek Ilona1
1Gyöngyös

Gyöngyös: Glaukóma Világhét

2014-03-27

Gyöngyösön idén is megrendeztük március 12-én a Glaukóma Világhét idei összejövetelét, amelyen háziorvosok, nővérek, asszisztensek, idősek otthonaiban dolgozó ápolónők és asszisztensek vettek részt - összesen 50 kollégát láthattunk vendégül - a WGW ajánlása szerinti reggeli helyett délutáni pogácsára és jó hangulatú, tartalmas beszélgetésre glaukómáról és annak jeleiről, a gyógyszerek hatásairól, mellékhatásairól, különös tekintettel a generikumok elnevezéseire, amelyekből nem feltétlenül derül ki, mit tartalmaz a csepp (gondolok itt pl. Táliára...). Egyúttal felköszöntöttük Pintér főorvos urat is, aki 32 évet osztályvezetőként, összesen 48 évet szemorvosként dolgozik Gyöngyösön.

2008-ban rendezte meg a World Glaucoma Association és a World Glaucoma Patient Association az első Glaukóma Világnapot, amelynek célja, hogy a glaukóma (zöldhályog) időben történő felismerésével és a kezelés korai megkezdésével leküzdhessük az elkerülhető vakság leggyakoribb okát: a látóideg glaukóma okozta, vissza nem fordítható károsodását.

A nagy érdeklődés miatt a „világnap” már a következő évben „világhétté” szélesedett, a világszerte megrendezésre kerülő rendezvények közös célja, hogy széles körű felvilágosító munkával és szűrővizsgálatokkal leküzdjük a vakság csendben előrehaladó okát, az alattomos látásrablót – a glaukómát.

Osztályunk 2009 óta minden március második hetében részt vesz a küzdelemben.

2009-ben a Világszövetség jelszava:

CSŐLÁTÁS - VESZÉLY!
A glaukóma megvakíthat!

Vizsgáltasd meg a szemedet!

Akkor a szakrendelőben letelepített érintésmentes szemnyomás-mérő készülék adta lehetőség felhasználásával lakossági szűrést végeztünk.

2010-ben: „Ne hagyd, hogy a lemenő nappal elboruljon a látásod!”
jelmondat értelmében a Mátrai Erőmű dolgozói körében végeztünk szűrővizsgálatot.
 

2011-ben a „A családod látásáért”
(ez a mondat angolul talán többet mond: Don't loose the sight of your family) tartottunk a Gyöngyös Város Polgármesteri Hivatala dolgozói számára a munkahelyükön szűrővizsgálatot és települtünk ki a Fő térre, hogy minden érdeklődő számára elvégezzük az érintésmentes szemnyomás-mérést.

Március 9-én vacsorával egybekötött továbbképzést tartozzunk a glaukómáról orvos-gyógyszerész- és látszerész kollégáinknak, a kórházban és az alapellátásban dolgozó egészségügyi szakdolgozóknak.
 

2012-ben a Károly Róbert Főiskola 143 dolgozója a helyszínen, városunk 77 érdeklődő pedagógusa szakrendelőnkben részesült non-contact szemnyomásmérésben – a hét szlogenje:    „Ne hagyd, hogy a glaukóma elvegye a világod fényét” volt.

 

2013-ban kihirdettük: „Csodálatos a világot minden nap látni”, akkor a Bugát Pál Kórház és Gyöngyös város egészségügyi dolgozóit hívtuk szűrővizsgálatra.

És természetesen a kampányok befejeztével jött az igazi munka: Mindenkit, akinél az érintésmentes szemnyomás-mérés eredménye nem volt egyértelmű, glaukóma gyanújával egyeztetett időpontban behívtunk további, részletes kivizsgálásra, és azokat, akiknél beigazolódott a feltételezett betegség, kezelni kezdtük – gondozásunkba vettük.

A 2014-es jelmondat: „Győzd le a láthatatlan glaukómát!” buzdítóan hangzik.
A Glaukóma Világszervezet reggelire hívja az érdeklődőket – ez a mi életformánkkal sajnos nem egyeztethető össze.

Ezért várunk az interaktív továbbképzéssel egybekötött uzsonnára március 12-én délután.

 

Kedves Kollégánk!
 

2014-ben március 10-15 között kerülnek szerte a világon megrendezésre a Glaukóma Világhét rendezvényei. A következő oldalon részletesen felsoroljuk, mi történt eddig minálunk, de sokkal fontosabb, hogy szeretettel és tisztelettel meghívjunk

2014 március 12-én 16:30-kor a Bugát Pál Kórház régi épületébe

megrendezésre kerülő, uzsonnával egybekötött továbbképzésünkre, amelynek célja, hogy a betegekkel, idősekkel foglalkozók minél többet tudjanak a vakság egyik leggyakoribb okának, a glaukómának a felismeréséről, kezeléséről.

Sokszor és sokat beszéltünk már a zöldhályogról, évente végzünk kampányszerű szűrővizsgálatokat, évente egyre nagyobb azoknak a betegeknek a száma, akiket glaukóma miatt kezelünk / gondozunk. De sajnos még mindig előfordul, hogy amikor felismerjük a betegséget, egyik szemére már elveszítette látását páciensünk.

Az egészségügy szerkezetének változása, az aktív kórházi ágyak arányának változása, a kis-szakmák ügyeleti / készenléti helyzetének változása valamennyiünk felelősségét növeli. Ezért gondoljuk nem csupán fontosnak is, de hasznosnak is, ha újból beszélünk a glaukómáról.

Terveink szerint rövid előadást tartanánk

  • a glaukóma fajtáiról, tüneteikről, az okozott panaszokról
  • a látótér változásairól glaukóma-okozta és más eredetű látóideg-károsodás esetén
  • a használt gyógyszerek hatásairól és mellékhatásairól
  • és a műtétes gyógyítás lehetőségeiről.

Poszteren bemutatjuk a Glaukóma Világhetek alkalmával elvégzett szűrővizsgálatok eredményeit.

És a legfontosabb:

Kedves Vendégünk, természetesen megmérjük a Te szemnyomásodat is!

És a hozzátartozóidnál is szívesen elvégezzük az érintésmentes szemnyomás-mérést azon a délutánon.

Kérjük, jelezd a 37-312-491-es központi telefonszámon a 249-es melléken március 03-07 között, reggel 9 és déli 12 óra között, vagy a szemszakdolg@gmail.com e'mail címen, hogy jössz-e, illetve hányan jöttök, hogy felkészülhessünk a fogadásotokra.

Válaszodat várjuk, részvételedre feltétlenül számítunk:

 

dr. Tariszka Éva
Mátra Lions Klub
elnöke
dr. Nagy Éva
háziorvosi szolgálat
vezető
dr. Elek Ilona
szemorvos
 
dr. Assani Omar
orvos-igazgató
Bugát Pál Kórház főorvosa

 

 

 

Cikk értékelése

Eddig 1 felhasználó értékelte a cikket.

Következő események

Magyar Szemorvostársaság Kongresszusa

Magyar Szemorvostársaság Kongresszusa

Eger, Park Hotel 2024. június 20-22.

  

vissza tovabb
1
2
3
4

OCULAR SURGERY NEWS

Tisztelt Kollégák!

Értesítjük az MSZT tagjait, hogy a World Glaucoma Association ingyenesen elérhető IGR folyóirata (International Glaucoma Review) az alábbi linken keresztül most hozzáférhető.