Rovatok: Hírarchívum

Interjú Shabtay Dikstein Professzor Úrral, a Magyar Szemorvostársaság tiszteletbeli tagjával

2017-07-25

A Magyar Szemorvostársaság 2017. évi Kongresszusán a Társaság tiszteletbeli tagjává választották Shabtay Dikstein Professzor urat, aki szakmai tapasztalatairól, kutatásairól és terveiről számolt be a vele készített interjúban.


Professzor Úr munkássága hogyan kapcsolódik a szemészeti kutatásokhoz?

1967-ben meghívást kaptam a Londoni Egyetem Szemészeti Intézetébe. Akkoriban a legjobb fiziológiai oldatok nem voltak képesek a szaruhártyát (főleg az endotheliumot) a testen kívül életben tartani egy óránál hosszabb időre. A feladatom az volt, hogy megtaláljam, milyen biokémiai tényező hiányzik.

Sikerült megtalálnom a megoldást: a fiziológiai oldathoz glutathione-t kell adni. Ez a felfedezés megkönnyítette a szaruhártya és más emberi testrészek életben tartását az átültetésig, és lecsökkentette a szaruhártya legbelső rétegének sérülési lehetőségét a szürkehályog műtéteknél. Ennek az oldalnak BSS Plus oldat a neve. A felfedezésem után természetes volt számomra, hogy a szemészeti kutatásoknál maradok, és kapcsolataim által a mai napig tudok a kutatásaimhoz finanszírozást szerezni.

Milyen kapcsolatok fűzik Professzor Urat a magyar szemészeti kutatásokhoz?

1949-ben illegálisan kimentem Izraelbe, és csak a múlt század végén mertem visszalátogatni. Ekkor vettem fel a kapcsolatot Budapesten a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájával, és Follmann Professzor asszonnyal kezdtem együttműködni a kutatásokban.

2005-ben megkaptuk a Papolczy Ferenc Díjat. Ez a kutatás lényegében bebizonyította, hogy a glycerol megakadályozza a szemcseppekben lévő tartósítószerek káros hatását a szaruhártyára/szemfelszínre.

Follmann Professzor asszony halála után tovább tartottam a kapcsolatot a Klinikával és a mai napig folytatjuk az együttműködést Németh János Professzor úr, Nagy Zoltán Zsolt Professzor úr és Kiss Huba Doktor úr által vezetett kutatásokban.

Hogyan hasznosíthatóak Professzor Úr kutatásai közvetlenül a szemészeti betegségben szenvedőknél?

Az egyik, hogy a BSS Plus oldatot az egész világon használják szürkehályog műtéteknél. A másik pedig, hogy az LO2A-nak nevezett szemcsepp 2011 óta Magyarországon Conheal® néven kapható. A Conheal® tökéletes megoldást nyújt minden száraz szem betegségre. Az utóbbi években a magyarországi kollégáim klinikai eredményeket tettek közzé, miszerint a Conheal® meggyógyítja a szemhéjszéllel párhuzamos fokozott kötőhártya redők (conjunctivochalasis) betegséget is, ezt a magyar gyógyszerhatóság elismerte. A Magyar Szemorvostársaság 2017. évi Kongresszusán Dr. Kiss Huba előadásában hallhattuk, hogy a Conheal® teljes mértékben megoldja a Sjögren-szindrómás betegeknél a száraz szem tüneteit, amik akár vaksághoz is vezethetnek. Jelenleg ez az egyetlen, klinikai vizsgálatokkal alátámasztott műkönny, mely alkalmas a conjunctivochalasis és a Sjögren-szindrómás betegek száraz szemének hatékony kezelésére. Az LO2A a 1995 óta van a piacon, 2016-ban több mint egy millió dobozt adtak el világszerte, és az éves eladás egyre növekszik.

Hogyan tovább a jövőt illetően?

Több mint 86 éves vagyok, de amíg tudom, folytatom az együttműködést a magyar kollégáimmal. Azonkívül igyekszem gondoskodni arról, hogy a magyar szemészeti kutatási együttműködés és támogatás tovább folytatódjon.

 

Kapcsolódó dokumentumok: 1. Shabtay Dikstein önéletrajz (PDF)

Cikk értékelése

Eddig 2 felhasználó értékelte a cikket.

Következő események

CONTROVERSIES IN OPTHALMOLOGY 2021 Asia-Australia

CONTROVERSIES IN OPTHALMOLOGY 2021 Asia-Australia

Asia-Australia 2021. február 19-20.

 

vissza tovabb
1
2
3

OCULAR SURGERY NEWS

Tisztelt Kollégák!

Értesítjük az MSZT tagjait, hogy a World Glaucoma Association ingyenesen elérhető IGR folyóirata (International Glaucoma Review) az alábbi linken keresztül most hozzáférhető.