Rovatok: Hírek

Szeretettel várjuk rendezvényünkön!

2019-04-12

Szeretettel meghívjuk a Honvédkórház alapításának 120. és Dr. Túri Károly vezérőrnagy, a Honvédkórház legendás szemész főorvosa születésének 95. évfordulója alkalmából a szemészeti műtő névadó és emléktábla avató ünnepségére. Időpont: 2019. május 24. 12:30. Helyszín: Honvédkórház II. telephely, előadóterem Budapest VI. ker. Podmaniczky u. 111. 2. emelet. Vendégeinket 12:30-kor büfével várjuk, a megemlékező előadások 13 órakor kezdődnek.

     
  Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Szeretettel meghívjuk a Honvédkórház alapításának 120. és Dr. Túri Károly vezérőrnagy, a Honvédkórház legendás szemész főorvosa születésének
95. évfordulója alkalmából a szemészeti műtő névadó
és emléktábla avató ünnepségére.

Időpont:
2019. május 24. 12:30

Helyszín:
Honvédkórház II. telephely, előadóterem
Budapest VI. ker. Podmaniczky u. 111. 2. emelet

Vendégeinket 12:30-kor büfével várjuk,
a megemlékező előadások 13 órakor kezdődnek.
 
     
     
  Előadások:  
     
 
  Dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, parancsnok: Megnyitó  
  Dr. Túri Éva: Édesapám  
  Dr. Deák György: Dr. Túri Károly A Főnök  
  Dr. Kerek Andrea: Emléktöredékek Főnökről  
  Dr. Aczél Klára: Protokollok nélkül...  
  Dr. Tóth Eszter Zsófia, történész, társadalomkutató:
Willy Fog és Túri professzor
 
 
 
Dr. Bátor György: Dr. Túri Károly: mint orvos,
mint tanár, mint katona, mint ember – emlékek
 
  Dr. Czeti István: "Gyerekszemmel"  
  Dr. Vogt Gábor: Örökségünk
 
 
     
   
     
   
 
     
  Dr. Túri Károly vezérőrnagy, a Központi Honvédkórház legendás szemész főorvosa idén lenne 95 éves. Bár valójában lassan három évtizede nincs közöttünk, a tanítványai, volt munkatársai, kollégái és egyre fogyatkozó számú betegei ma is tele pozitív érzésekkel emlegetjük.
Kisújszálláson született, itt járt gimnáziumba, az egyetemet Debrecenben végezte. Már medikusként a Szemklinikára került. Első látogatásakor Kettesy professzor azonnal behívta asszisztálni egy szürkehályog-műtéthez. A műtét végén Kettesy professzor megkérdezte tőle: na fiam, hogy tetszett a műtét? A medikus Túri Károly azt felelte: Professzor úr, ez olyan egyszerű, hogy én is meg tudnám csinálni! Kettesy elmosolyodott: fiam, ennél nagyobb dicséretet nem kaptam még!
Túri Károly egyik legjellemzőbb tulajdonsága volt egész pályája során ez az egyenes jellem, a szókimondó egyéniség, aki saját véleményét sose rejtette véka alá. Ugyanígy mi is mindig őszintén elmondhattuk véleményünket, következmények nélkül.
1950-ben behívták a Néphadsereg kötelékébe. Rögtön a Központi Honvéd Kórház Szemészeti Osztályára került, melynek 1957-től 1991-ig, haláláig osztályvezető főorvosa volt. Egyik legaktívabb szemészünkként munkálkodott. Nagy tudású, józan ítélőképességű klinikus, de legfőképpen mint briliáns operatőr, az ország elismert, vezető szakembere volt. Honvédkórház főorvosaként elsősorban a sérültek ellátása terén látott el fontos feladatot, ezen belül az intraoculáris idegentest-lokalizáció, azok eltávolítása, égések, maródások kezelése, plasztikai helyreállító műtétek foglalkoztatták. Elismert, vezető operatőre volt a szürkehályog és zöldhályog korának megfelelő műtéti lehetőségeinek. Bár a mai műtéti technika már köszönőviszonyban sincs az akkori beavatkozásokkal, de Túri Károly alapelvei, gyors és helyes döntései ma is visszaköszönnek műtéti gyakorlatunkban.
Bennünket, tanítványait mindig támogatott egyéni szakmai céljainkban. Felismerte, hogy ezzel az osztály szakmai hírneve, betegellátási köre csak bővül. Így hazánkban - jóvoltából és ösztönzésére - elsők között került bevezetésre osztályunkon a vitrectomia, fluorescein angiográfia, szemfenéki lézerkezelés, szemészeti-plasztikai műtétek.
Kitűnő előadó volt, a Magyar Szemorvostársaság előadásainak rendszeres, élvezetes hozzászólója. Számos kitüntetés tulajdonosa volt, ezek közül a legfontosabbak: Érdemes Orvos, Kiváló Orvos, Hir
schler emlékérem, Imre-Blaskovics érem.
Nekünk, „öregedő” tanítványainak mai napig Ő maradt „a Főnök”. Sokszor emlegetjük mondásait, szakmai és emberi cselekedeteit. Tisztelettel, szeretettel emlékszünk Rá.

Dr. Kerek Andrea és Dr. Deák György
 
     
 
   
     

 

Cikk értékelése

Eddig 2 felhasználó értékelte a cikket.

Következő események

CONTROVERSIES IN OPTHALMOLOGY 2021 Asia-Australia

CONTROVERSIES IN OPTHALMOLOGY 2021 Asia-Australia

Asia-Australia 2021. február 19-20.

 

vissza tovabb
1
2
3

OCULAR SURGERY NEWS

Tisztelt Kollégák!

Értesítjük az MSZT tagjait, hogy a World Glaucoma Association ingyenesen elérhető IGR folyóirata (International Glaucoma Review) az alábbi linken keresztül most hozzáférhető.